Kruiden en wetgeving
Wij zouden u graag vertellen waar onze gedroogde kruiden precies voor dienen echter de huidige wetgeving verbiedt dit.
De farmaceutische bedrijven hebben er jaren aan gewerkt, zodat termen zoals “medicinaal” en “geneesmiddel” enkel gebruikt mogen worden voor geregistreerde en daardoor ook uitvoerig geteste middelen.
In de praktijk komt het erop neer dat, wanneer je kruiden en kruidenproducten verkoopt, je niet zomaar mag verkondigen dat kruiden geneeskrachtig zijn en ook ziektes mogen niet worden vernoemd.
Gedroogde kruiden behoren tot voedingssupplementen. Ook gezondheidsclaims [bijvoorbeeld goed voor de maag] mogen niet zomaar gebruikt worden.
Voor elk kruid of supplement moet dit aangevraagd worden en als hij niet direct wordt afgewezen dat wordt zo een claim op hold gezet.
Slechts enkele kruiden hebben claims toegewezen gekregen.
Als resultaat van al deze regelgeving zal u dus zelf op zoek moeten naar deze informatie.
Betrouwbare informatie vindt u o.a. in het boek “Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Dr. Geert Verhelst”
Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raden consumenten die kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen gebruiken aan om vóór het gebruik advies in te winnen bij hun arts of apotheker. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde combinaties van kruidenpreparaten en geneesmiddelen gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.